top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAneta Dupont

Být či nebýt BIO?

Aktualizováno: 4. 8. 2020

Je Vám libo chlorofyl, anebo barvivo*?



Když premýtám nad dnešním moderním světem, napadá mě jedna globální charakteristika. Přemíra. Přemíra blahobytu, jehož si neumíme vážit. Přemíra informací, které neumíme zpracovat. Přemíra toxicity, které se neumíme postavit. Máme tolik dostupných zdrojů potravy, že zde vzniká prostor pro rozvoj nejrůzmějších výživových směrů, ve kterých se často těžko orientujeme.


Studujeme, vybíráme, co by pro nás mohlo být nejlepší, zkoušíme. Maso nebo ne? Mléko? Lepek? Cukr? Sama sleduji stránky zaměřené na různorodé trendy ve výživě a inspiruji se, kde se dá. Nicméně nedošla jsem k žádnému vyhraněnému postoji, jako vegan nebo paleo. Co mi ale dává smysl, je soustředit se na kvalitu potravin a s tím spojené dobré životní podmínky chovných zvířat a ekologie. Ve zkratce: BIO, EKO, Fair Trade.


“Chovej se k ostatním živým tvorům tak, jak bys chtěl, aby bylo zacházeno s Tebou. Kdo ví. Třeba budeš v příštím životě kráva :-D.”

Každý má nárok na plnohodnotný život. Jak v oblasti psychické, tak i fyzické. Dostatek kvalitních živin, pohybu a čersvého vzduchu. My lidé máme ten luxus, že si své životní podmínky nastavujeme sami. Chovná zvířata tento luxus nemají. Uvědomme si, že skrze své maso a mléko poskytují našemu tělu pohonné látky.


Pokud se rozhodneme živočišné produkty konzumovat, chovejme se ke zvířatům s úctou. Nepodporujme průmyslový chov. Jak z výživového pohledu, tak z pohledu ekologického a etického, nám produkty těchto chovů nemají co nabídnout. Naopak. Zanášejí naše tělo antibiotiky, steroidy, hormony, pesticidy a dalšími mňamkami. Nezavírejme oči a rozhodujme se vědomě a zodpovědně o tom, co si koupíme.


Jaký je původ jídla, čistících prostředků, kosmetiky, drogerie a všech dalších věcí, za které utrácíme peníze? Děláme tím našemu tělu a našim blízkým dobře anebo jim škodíme? Jakou ekologickou stopu za sebou náš nákup zanechá? Nemusíme být hned dokonalí. Každý ale může udělat pár změn ve svém spotřebním životě a postupně přecházet na ekologičtější alternativy. Uděláme tak dobře jak sobě a své rodině, tak naší planetě.


"Když kupuješ BIO, můžeš doufat, že jíš kvalitní potraviny. U produktů konvenční výroby máš jasno. Je to shit ;-D."

Píši o chovu zvířat, ale s pěstováním plodin je to obdobé. Pesticidy, herbicidy, insekticidy. Náš starý známý a stále povolený Rondup. Experimenty s genetickou modifikací. Dokonce i prostředí jako takové má na růst rostlin vliv. I to, jak se k nim chováme. Opradvu by měl mít jedlík "živé" stravy pocit, že se stravuje zdravě, pokud nakupuje konvenční ovoce a zeleninu? Já si myslím, že svému zdraví spíš ubližuje. Samozřejmě ho zde nechci srovnávat s člověkem, který zakládá svůj jídelníček na hamburgrech s colou. Snad si rozumíme :-).


V dnešních obchodech můžeme koupit např. jahody po celý rok. Přitom v našich přirozených podmínkách by v prosinci určitě vypěstovány být nemohly. Pěstují se daleko, uměle, patří mezi nejvíce chemicky ošetřované ovoce. Poté se k nám musí ještě dovézt. A po pravdě, opravdu vám takové jahody chutnají? Pokud jste nikdy neochutnali čerstvě utrženou jahodu ze zahrádky, tak možná ano. Pro mně to má ale s jahodou společný jen tvar a to ještě vzdáleně.


A co třeba řapíkatý celer? Zas nedávno jsem na síti sledovala nadšení pro údajně úžasné zdravotní účinky celerové šťávy. Ale řapíkatý celer opět patří k nejvíce chemicky ošetřované zelenině a docela by mě zajímalo, jestli v jedné skleničče nebio št'ávy najdeme více vitamínů nebo pesticidů.


Pokud se chcete dozvědět víc, americká nezisková organizace EWG (Environmental Working Group), zaměřená na studuim životního prostředí, vydává každý rok seznam "nejšpinavějších" a "nejčistších" potravin. Najdete je pod anglickým názvem "dirty dozen" a "clean fifteen". Pro rok 2019 patří mezi ty nejhorší opět jahody, hned za nimi špenát, kadeřávek, nektarinky, jablka a hroznové víno. Nejlépe na tom jsou naopak avokádo, kukuřice, mražený hrášek, cibule a papája. U kukuřice a dokonce i u papáji si ale zas musíme dávat pozor na geneticky modifikované pěstování.


Tento seznam je sice vytrořený na základě potravin dostupných na americkém trhu. Nemyslím si ale, že by se evropský trh nějak výrazně lišil. Proto, pokud nemáte doma chemickou laboratoř, je určite bezpečnější kupovat bio (pokud možno co nejméně upavované potraviny od lokálních pěstitelů) nebo si pečovat o vlastní zahrádku. Ano. I zde jsem slyšla názory typu "nebio se stříká přes den, bio potají v noci". Stále však věřím v alespoň částečnou lidskou poctivost a občasný dohled kontrolních orgánů, které staví bio výrobky na vyšší stupeň kvality. Jste stejného názoru?


------------------------------------------------

*zelené barvivo: E140, E141, E142

31 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Facebook Sociální Icon
  • LinkedIn Sociální Icon
bottom of page