top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraAneta Dupont

Jak na posílení imunity v „době virové”?

Aktualizováno: 4. 8. 2020

Virus sem, virus tam, copak já s ním udělám? Trocha nadsázky a šprýmu v dnešní "době virové” jistě neuškodí. Teď ale vážně. Pokud jste tak ještě neudělali, nastal nejvyšší čas na podpoření imunity. Tělo s pevnou imunitou se dokáže mnohem lépe bránit útokům virů a bakterií. Fyzické zdraví navíc působí i na psychiku. Člověk má lepší náladu a snáze zvládá stresové situace. Ne nadarmo se říká “ve zdravém těle zdravý duch”.



Imunita se nejlépe posiluje dlouhodobě a to správnou stravou bohatou na živiny. Důležitý je také pohyb na čerstvém vzduchu. Snažte se i během karantény chodit do přírody, jak to jen situace a bezpečnostní opatření dovolí. Pokud jste doma, pravidelně větrejte a nezapomínejte na pohyb. Je libo fitness nebo jógu? Na internetu je k dispozici nespočet on-line kurzů, trenérů a návodů na cvičení z domova, které můžete využít. Nezapomínejte i na správou psychohygienu. Sem patří jak zdravá strava a pohyb, tak dostatek spánku, relaxace a pozitivní myšlení.


Dnes vám přináším shrnutí základních živin podporujících pevné zdraví.

Nejznámější z vitamínů je vitamín C. Jeho pole působnosti je velice široké. Pomáhá tělu bojovat s infekcí, regeneruje, podporuje krvetvorbu a povzbuzuje organismus. C jako citrón? Klidně si dejte. Mnohem více vitamínu C však obsahují šípky, rakytník, černý rybíz, brokolice, paprika nebo kopřiva. Citrusové ovoce na tom také není špatně. Jen si je doma dobře umyjte - používá se plno postřiků, které tělu zrovna neprospívají. Pozor si dejte na tepelné zpracování. Vitamín C se zahříváním rychle ničí.


V době viróz můžeme sáhnout po doplňcích stravy na přírodní či syntetické bázi. Přírodní forma vitamínu C je tělu přirozenější a působí v synergii s dalšími látkami, které zaručí jeho správnou vstřebatelnost. Je však dražší než kyselina askorbová, syntetický vitamín C, kterou tělo dokáže také dobře využít. Výběr je tedy na vás.



Vitamín D je z dlouhodobého hlediska ještě důležitější než “céčko”, jelikož přispívá ke správné funkci imunitního systému. Je důležitý pro zdravé kosti, srdce i mozek a jeho nedostatek může způsobit i deprese. Vitamín D se získává ze slunce v letních měsících, když je jeho intenzita nejvyšší. S postupem roku se naše zásoby vyčerpávají a tělo je náchylnější k chorobám. Je tedy vhodné se zaměřit na jeho doplnění. Kde ho kromě slunce a doplňků stravy najdeme? Řasy, rybí tuk, žloutek, maso, mléko…. Čím čistší zdroj vitamínu, tím lepší. To ostatně platí u stravy obecně.




Antioxidanty jsou látky, které likvidují volné radikály v těle. Ty se vytváří jako vedlejší produkt metabolismu. Antioxidanty si tělo umí vytvořit samo, ale jen v omezeném množství. Pokud nastane nerovnováha a volných radikálů je nadbytek, mluvíme o tzv. oxidativním stresu. Volné radikály začnou poškozovat naše buňky, což vede k předčasnému stárnutí organismu a řadě závažných onemocnění. Víte, co dělají rostliny, když jsou vystaveny stresu? Produkují tzv. polyfenoly, silné antioxidanty, které najdeme např. v zelených olivách a olivovém oleji. Další důležité antioxidanty jsou beta-karoteny, vitamín E, C, selen i jiné vitamíny a minerály. Hlavním zdrojem je ovoce (především bobule), zelenina, řasy a tzv. super-potraviny (spirulina, chlorela, acai a další).



Velice důležitou roli ve správném fungování imunitního systému hrají omega 3 mastné kyseliny a jejich poměr vzhledem k omega 6. Moderní strava obsahuje velký nadbytek omega 6 mastných kyselin (např. slunečnicový, sójový či kukuřičný olej) a omega 3 naopak skoro vyřadila. Tímto dlouhodobým nepoměrem vznikají záněty na buněčné úrovni, které vedou k poruchám imunitního systému a špatnému fungování těla obecně. Není náhoda, že se objevuje stále více civilizačních chorob. Vyhýbejte se hlavě průmyslově zpracovaným potravinám, hamburgerům, brambůrkům apod. a hledejte zdroje omega 3. Nejvíce jich obsahují mořské řasy a ryby, které tyto řasy žerou.


Přesto, že je dnešní doba pro hodně z nás spojena se strachy a životními otazníky, díky rychlým bezpečnostním opařením a jejich dodržováním jsme na tom v České republice stále lépe než v jiných státech. Pokud budeme opatření dále dodržovat, starat se o svou imunitu, navzájem si pomáhat a podporovat se, přečkáme tuto “dobu virovou” v nejlepší možné kondici.

43 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
  • Facebook Sociální Icon
  • LinkedIn Sociální Icon
bottom of page